Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Правителството няма да внесе заявката за парите за възстановяване от ЕС

Говорихме с представители на ЕК, които са склонни да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, каза Томислав Дончев

Правителството няма да внесе заявката за парите за възстановяване от ЕС

Томислав Дончев, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството няма да внесе за одобрение в Европейската комисия (ЕК) националния План за възстановяване, по който България трябва да получи около 12 млрд. лева европейско финансиране. Средствата са предвидени за подпомагане на излизането от кризата, породена от коронавируса.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на онлайн дискусия, посветена на бъдещето на България, организирана от Коалиция "За зелен рестарт".

В момента експертите от правителството работят върху третата версия на Плана, като е изготвена оценката за въздействие, бюджетирането и мрежа от индикатори. Тази версия до голяма степен е съгласувана и договорена с Европейската комисия, уточни още вицепремиерът.

Според него обаче не е "почтено" той да депозира документа в Брюксел, защото този план ще се реализира в следващите 5-6 години и не е редно едно правителство в края на мандата си да внесе този план. Дончев каза още, че ще оставят следващите управляващи да направят редакциите, които смятат за необходими, или дори да разработят нов план за действие.

Крайният срок за внасяне на предложенията обаче изтича на 30 април 2021 година. "Говорихме с представители на ЕК, които са склонни да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок", допълни Дончев.

За него сегашният вариант отразява необходимият баланс от нуждите на секторите, микс от политики, които да доведат до изпълнението на поставените цели.

Още по темата

Средствата по Плана са всъщност 1/4 от всички публични ресурси, които ще бъдат инвестирани за възстановяването на страната до 2030 година. "Това не е основният инструмент. Имаме Програма за развитие на селските региони, оперативни програми, които са на много по-висока стойност", каза той.

За него дори и максимално инвестирани в икономиката, тези средства ще имат ефект от 6-8% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Същевременно и не всички политики, които ще подпомогнат зелената трансформация, която е част от плановете за възстановяване на ЕС, се нуждаят от публично финансиране. Дончев посочи, че соларната индустрия например може да работи и без субсидии от правителството. "Тенденцията в момента е такава", допълни той.

По време на дискусията Дончев говори още и за целите на страната в следващите години. За него България трябва да започне да произвежда все повече скъпи и уникални продукти, с които да повиши добавената си стойност, да е преминалата най-трудната част от зеления преход и да се възползва от всички предимства и възможности, които той осигурява.

"Като общество се надявам да имаме енергии, които позволяват обществото и групите в него да се съсредоточат към креативни цели", каза вицепремиерът.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европроекти
Ил. Цанова: Предизвикателство ще е да усвоим парите по Плана за възстановяване